Haber

Bakan Kirişci, Kilis’te muhtarlar ve STK temsilcileriyle bir araya geldi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Tarım arazileri sadece tarımsal üretim için kullanılmalı. Tarımın kendisinin ihtiyacı olan silolar, seralar, ahırlar, ahırlar, kümesler bile tarım arazileri üzerinde olmamalıdır.” söz konusu.

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası’nda (STK) muhtar ve temsilcileriyle bir araya gelen Kirişci, depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınlarına sabır diledi. sol arka.

Kirişci, ilk andan itibaren hükümet ve devletin deprem bölgesi vatandaşlarının yanında olduğunu, çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Deprem sonrası hayatın normalleşmesinin değerine değinen Kirişci, “Böylesine geniş bir coğrafya bizim için tarım açısından çok değerli çünkü tarımsal üretim alanlarımızın yüzde 17’si bu coğrafyada. Yine yüzde 17’si bitkisel üretimde. üretim, hayvansal üretimin yüzde 18’i, tarımsal ihracatın yüzde 18’i. Bunun 22’si bu coğrafyada.Bu açıdan bakıldığında besicilik çiftlikleri, bağ, bahçe, ahır, ağıl, kümes, su ürünleri tesisleri olsak. Arılarımız var, bir an önce arılarımıza dönerek bu üretime kaldığı yerden devam etmeliydik.” dedi.

İlk etapta acil müdahalede bulunma çabası içinde olduklarını kaydeden Kirişci, bunu 15 bin çalışan ve 5 bin iş makinesiyle sahada gösterdiklerini, halkın sadece tarımsal ihtiyaçlarını karşılamak için çaba sarfettiklerini söyledi. Vatandaşlar, aynı zamanda diğer ihtiyaçlar.

Vatandaşlar üşümesin diye 51 bin ton odun dağıttıklarını ifade eden Kirişci, şöyle devam etti:

“Hayvanların yem ihtiyacı için vatandaşlarımıza 15 bin ton yem ücretsiz dağıtıldı. İlerleyen dönemlerde 185 bin işletmenin ihtiyacı olan yem katkı maddesini büyükbaş hayvanlara 500 lira, küçükbaş hayvanlara hayvan başına 50 lira olmak üzere dağıtma kararı aldık. Yem bedellerini geçen cuma vatandaşımızın hesabına yatırdık.Bir hafta önce de 3,4 milyar liralık tüm desteklerimizi 24 Şubat’ta vatandaşımızın hesabına yatırdık. 11 il için yaklaşık 5 milyar lira katkı ile çiftçiye.O başka bir odundur, mazottur.Ben hiçbir şeyden bahsetmiyorum.”

Vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için imkanları seferber ettiklerini anlatan Kirişci, bu doğrultuda yürütülen çalışmalardan bahsetti.

13 milyar 836 milyon liralık tarımsal desteğin 3,4 milyar lirasını Türkiye geneline dağıttıklarını belirten Kirişci, “Kilis de bundan nasibini aldı. Kilis için de 65 milyon liralık ödeme yapıldı.” söz konusu.

Kirişci, üretici kayıplarına ilişkin tespit çalışmalarının yapıldığını ve bunların devam ettiğini bildirdi.

“Sektöre verilen takviyelerin branşta kalması çok önemli”

Planlı üretim, sözleşmeli tarım ve stratejik ürünler konularına önem verdiklerini belirten Kirişci, bu konuyla ilgili Meclis’te kanun teklifi olduğunu kaydetti.

Yasa çıktıktan sonra yıllarca konuştukları konuların birçoğunun rafa kaldırılacağını ifade eden Kirişci, “Yani bunlar bir daha görmeyeceğimiz, duymayacağımız konular haline gelecek. .’ Bu yeni mevzuatla Gazi Meclisimizin öngördüğümüz çalışmalara destek vermesini temenni ediyor ve şu anda teklif olarak görüşülen yasa yasalaştığında ÇKS kayıtlı-kayıtlı-ÇKS ayrımı yapmaksızın bir şekilde desteklemiş olacağız. kayıtsız.” dedi.

Deprem nedeniyle ayni desteklere başladıklarını ve nakde çevirdiklerini ifade eden Kirişci, “Aslının bu olduğunu hepimiz biliyoruz. Kesime verilen takviyelerin içeride tutulması çok değerli. Ormanla ilgili birçok konu var. Yani ortada vatandaş ve orman, ortada devlet ve millet var. Bunlarla ilgili atacağımız adımlar olacak. huzurlu yaşam, bu yasa yasalaştığında. Bunun gibi birçok konu, inşallah orta ve uzun vadede tarım ve ormancılık faaliyetlerimizi adeta güçlendirecek ve bunlar geliştirilecektir.” ifadelerini kullandı.

85 milyonluk nüfus projeksiyonu dikkate alındığında tarımın izlenmesi, geliştirilmesi ve korunması gereken bir sektör olduğunun altını çizen Kirişci, “Hepimizin öğrenmesi gereken birkaç kritik konu var. sadece tarımsal üretim için kullanılmalıdır.Tarımın kendisi ihtiyacıdır.Silolar, seralar, ahırlar, ahırlar, kümesler bile tarım topraklarında olmamalıdır. alüvyal sıvılaşma kabiliyetine sahip yerler olmalı, sert zeminler üzerinde olmalı, bu binaların, bu yapıların inşaatı, konut, sanayi, sanayi dahil.” Büyük küçük sanayi aklınıza gelebilecek her şeyin ovadan düze taşınması gerekiyor. dağlar. Kilis bu anlamda şanslı bir ildir. Elbette neler yapılmış farklı bakmak lazım ama yapılacak alanları da buna göre değerlendirmekte fayda görüyorum.” değerlendirmesini yaptı.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmeye Kilis Valisi Recep Soytürk ve Belediye Başkanı Servet Ramazan da katıldı.

adakliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu